författarporträtt, Hjalmar Söderberg 1869-1941

Hjalmar Söderberg var född och uppvuxen i Stockholm men bossatte sig sedan i Köpenhamn senare i livet,(http://www.ne.se/lang/hjalmar-s%C3%B6derberg).  Vid 20-års åldern tog Hjalmars karriär fart, han framträdde som kritiker, novellist och lyriker. Han syntes ofta bara på de tillställingar och platser där han själv ville vara som oftast var kring den danska litteraturen och kritiken. (Lönnroth, Lars och Delblanc, Sven (1989) Den svenska litteraturen, Uddevalla, Bonnier)

Två av hans största verk är romanerna Martin Bircks ungdom och Doktor Glas. Hjalmar Söderberg kritiserade sin egen roman Martin Bircks ungdom. Han hade höga ambitioner om sin roman. Han ville inte att den bara skulle framställa dåtidens Stockholm, han ville ha en komplett roman i sin samling och det skulle vara en tankebok. Han var inte nöjd med det han åstakommit, han var tvungen att skriva någonting nytt. Fyra år efter Martin Bircks ungdom publicerades därför hans nästa roman Doktor Glas. Doktor Glas har till skillnad från Martin Bircks ungdom en balans mellan psykologisk framställning, fiktionsförlopp och diskuterande inslag. Beskrivingen mellan liv och tanke blir i Doktor Glas mer sammansvetsad än i hans tidigare verk. Jag tycker att detta tyder på en väldigt envis man som vägrar att misslyckas. Han ska lyckas med allt han sätter till världen och blir det något fel måste han rätta till det. Han kan inte leva med att ha förlorat sin dröm. (Lönnroth, Lars och Delblanc, Sven (1989)Den svenska litteraturen, Uddevalla, Bonnier)

Jag kan se likheter mellan dessa två romaner. Martin Bircks ungdom är en bok där Hjalmar Söderberg beskriver huvudkaraktären som förvirrad och frågvis kring sitt eget liv. Hjalmar Söderberg beskriver delar av samhället som perspektiv och aspekter som blir sammansvetsade med boken, (Lönnroth, Lars och Delblanc, Sven (1989)Den svenska litteraturen, Uddevalla, Bonnier). Detta är något som jag även kan se i Doktor Glas, förvirringen Doktor Glas känner kring sig sjäv och den ångest han känner kring sitt vuxna liv, vad hände med honom egentligen?

Hjalmar Söderberg har skrivit en hel del än bara romaner (http://www.ne.se/hjalmar-s%C3%B6derberg). Han har bland annat skrivit novellen Pälsen som jag analyserat tidigare i bloggen,  även här står karaktären i centrum och han beskriver staden och dess miljöer detaljerat. Huvudkaraktärens tankar står i centrum, precis som i hans två övriga verk Martin Bircks ungdom och Doktor Glas. Det finns alltså skillnader mellan hans verk och hur nöjd han är med dem, men tydliga tecken av de typiska Hjalmar Söderbergsskrivandet finns med i de flesta av hans verk.




Kommentarer
Postat av: Ylva Larsson

intressant att du valde att fokusera på två av Söderbers böcker och jämföra dem. Varför tror du att Söderberg blev författare och varför tror du han valde att skriva om dessa ämnen? Vad var det Söderberg ville väcka med böckerna, vad var hans syfte?

2012-02-10 @ 21:19:18
URL: http://litteraturylva.devote.se/
Postat av: Andreas

God kväll.



Bra författarporträtt må jag säga, man får veta det mesta om honom som författare, och mer än så behöver man väl inte veta heller eftersom det är det vi ska fokusera på, och inte vad Söderbergs mormor hette och vad hon hade för intressen osv.



Håller med föregående talare Ylva om att det var intressant att du jämförde Doktor Glas och Martin Bircks ungdom med varandra. Dock har ju jag inte läst den sistnämnda novellen men det gör ingenting. Jag tror att orsaken till likheterna mellan Doktor Glas och Martin Bircks ungdom helt enkelt beror på Söderbergs sätt att skriva, om ni förstår.



2012-02-10 @ 23:18:54
URL: http://arggrottmans.blogg.se/
Postat av: agnes svar

ylva: Jag tror Hjalmar blev författare av den enkla anledningen att han älskade att skriva! Han har skrivit de flesta texter och jobbat som skribent inom dem, han kände att han var bra på något, jag tror även att han hade väldigt mycket åsikter han ville få ut i samhället. Ja jag vet ju inte hur Martin Bircks ungdom är, men i Doktor Glas så tror jag det handlar om hur ofantligt ensam vissa människor kan vara men ändå se gediget omtänksam. Han ville även skildra det dåtida Stockholm och dess miljö och samhälle.



Andreas: Tack så mycket, den sistnämda novellen är den vi hade i uppgift att skriva ett blogginlägg om :)

2012-02-11 @ 08:18:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0