Epokutmärkning

Romantiken kom att bli aktuell under 1800-talet och influerade samhället. Doktor Glas gavs ut 1905 jag kan se tydliga drag från romantiken. Självklart fanns det spår kvar av romantiken under 1900-talet, det finns inga direkta årtal för när en epok börjar och tar slut. Samhället var nog fortfarande väldigt romantiskt. Boken gavs ut 1905 men det behöver inte nödvändigtvis betyda att den skrevs just det året, en roman kan ta år för en författare att färdigställa.

Vad är det då för typiska "romantikendrag" jag kan se i boken? Främst är det känslornas centrum och hur filosfin verkligen tar plats i romanen. Huvudkaraktären funderar väldigt mycket i de känslomässiga banorna, vad är moraliskt och vad enligt lag rätt? Vad är rätt utav moral och lag? Doktor Glas går av och an i dessa etiska och moraliska spår, vad kan vi människor egentligen göra för kärleken? Finns det verkligen någon spärr? Det språk som författaren använder sig av ger mig som läsare spelrum att själv tänka. Jag får tid att tänka efter hur min egna situation ser ut och jag får chansen att känna igen mig. Romantiken handlade väldigt mycket om detta, att sätta människans egna känslor i fokus. Vi ska gå efter vad hjärtat säger och inte hjärnan och visst har författaren följt de typiska epokdragen väl romanen igenom. Han låter även sin läsare befinna sig i "romantiken". 

Det är inte bara människans påverkan utav kärleken som står i centrum, utan även vår individuella kännedom. Vem är vi egentligen? Vet alla det? Det är något som verkligen lyfts fram i boken. Doktor Glas funderar väldigt mycket på varför han är som han är, vad är det som har påverkat honom? Han söker svar i det enorma havet av frågor. Hur vi människor ska finna oss själva i den idealvärld vi lever i. Hur gör man det egentligen och kan vi ? 

Dem frågor som karaktären ofta ställer sig får jag sällan svar på eftersom att han ofta lämnar svaret i luften. Det är tjusningen med att läsa den här boken, jag får själv bestämma svaret och bilda min egen uppfattning utav boken. Något som gör boken lättläst och individuell är att författaren inte går in på dessa frågor allt för djupt, han kliar de mest bara på ytan. När en bok är lättläst är det lättare att själv bilda sig en uppfatting om karaktären och den samtid som boken utspelar sig i.

Det ordval som används i boken talar också väldigt mycket för att boken inte är skriven i vår tid. Ord som till exempel jungfru, icke, därpä används. Det är ord väldigt utmärkande för en tid före vår tid. 

Det är väldigt annorlunda för mig att läsa en sådan här bok eftersom att jag oftast läst böcker skrivna i modern tid. Jag är inte van att känna igen mig själv i en bok, att det känns som att frågorna ställs till mig själv och inte till karaktärerna. Det är väldigt ovant och intressant, en underhållande bok helt enkelt!

Kommentarer
Postat av: Agnes, tillägg

Här kommer ett citat som passar bra in på mitt blogginläg.



"Du skall se på din värld från din egen synpunkt och icke från någon tänkt punkt ute i rymden; du skall blygsamt mäta med ditt eget mått, efter ditt stånd och dina villkor, människan-jordbebyggarens stånd och villkor. Då är jorden stor nog och livet en viktig sak, och natten oändlig och djup."

2012-02-08 @ 10:00:01
Postat av: Andreas

Härligt.



Ja, språket är ju inte det nyaste, och vi 90-talister känner inte igen oss i det språkval som förekommer. Om jag inte minns helt fel, så hade väl boken "Candide" ett liknande språk?



Just det där med att han "lämnar sina svar i luften" så att du själv får bilda dig en egen uppfattning och svara på frågorna som ställs, var mycket bra skrivet Agnes!!

2012-02-08 @ 10:59:23
URL: http://arggrottmans.blogg.se/
Postat av: Svar: Agnes

Håller verkligen med, det kan vara svårt att hänga med i svängarna ibland, men det är lite av tjusningen med boken, att man ibland inte riktigt vet man läser, om du förstår hur jag menar där? haha. Jo Candide hade ett sådant språk, i alla fall till viss del. Författaren (Voltaire) skrev i ett frågande språk, om man kan säga så, han beskrev mijöerna väldigt ingående av vad jag kan komma ihåg :)

2012-02-09 @ 20:45:54
Postat av: Ylva Larsson

som du redan har upptäckt så står både våra karaktärer med känslor och personlighet i fokus i både din och min bok. Det är intressant att du tar upp att Doktor Glas ställer så många frågor och att svaren aldrig besvaras. Jag tolkar det som jag tror att du menar med att man som läsare får fylla i svaren själv som att Hjalmar Söderberg vill väcka tankar hos sina läsare så de själva får komma fram till de tror som i min bok där Almqvist syfte är att få läsaren att inse att det krävs en förändring i samhället.

2012-02-09 @ 22:07:37
URL: http://litteraturylva.devote.se/
Postat av: Gunnar

Jag tycker att böcker är mer intressanta när man får bilda egna uppfattningar, det gör att boken kan upplevas annorlunda för alla som läser den, och det skapar nya diskussioner och tankegångar.

2012-02-10 @ 14:21:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0